(Kos­ke­ta)- Ku­va­tai­det­ta pi­meäs­sä

(Kosketa) - kuvataidetta pimeässä on kuopiolaisten taiteilijoiden Maijariitta Karhulahden ja Anne Salmen ensimmäinen yhteisnäyttely. Näyttelykokonaisuudessa tekijät haastavat rohkeasti sekä kuvataiteen esittämisen tapoja että omaa työskentelyään. Suonenjoen Kellarikalleriassa 6.5.- 31.5. esillä oleva näyttely koetaan kokonaan ilman näköaistia kosketellen, tunnustellen, haistaen sekä kuunnellen teoksia.

Taiteilijoille ajatus haptisen, ilman näköaistia koettavan, kuvataidenäyttelyn toteutuksesta nousi keskustelusta kansantaruolennosta, Näkistä. Molemmilla oli vahva mielikuva Näkin olemuksesta ja ulkonäöstä, vaikka kumpikaan ei ole sitä tietenkään nähnyt. Näkki on silmänkääntäjä, joka voi muuttaa muotoaan ja olemustaan, vaikuttaa muulta kuin on.

Omassa työskentelyssään taiteilijat ovat olleet usein tämän muuntautumisen äärellä luodessaan materiaaleilla erilaisia mielikuvia ja tunnelmia. Taiteilijoiden työskentelyä yhdistää heille molemmille olennainen materiaalin työstö ja tuntemus, vaihe jonka kauneutta katsoja ei saa yleensä kokea. (Kosketa)-näyttelyssä se on mahdollista.

Teosten valmistamisen aikana materiaalivalinnat ja sommittelutyö on tehty osittain pimeässä. Taiteilijat ovat miettineet visuaalisen maailman suhdetta tuntoaistilla ja muilla aisteilla työskentelyyn. Mikä on kaunista haistaa? Mikä on harmonista koskettaa? Mitä en halua näyttää? Mikä kokemus lopulta kertoo parhaiten? Työskentelyn myötä näyttelyn teemoiksi muodostuivat kauneus, ihmisyys ja näkeminen, joita taiteilijat teoksissaan tulkitsevat omalla käsialallaan.

Näyttelyn toteuttamista on tukenut Pohjois-Savon taidetoimikunta. Yhteistyökumppaneina näyttelyn toteutuksen tutkimusvaiheessa toimi Suonenjoen Näkövammakerho sekä koeyleisö. Näyttelyn yhteydessä on ammattitaitoinen valvoja avustamassa tarvittaessa.

Erikoislaatuisen esillepanon takia näyttelyyn otetaan kerrallaan rajallinen määrä yleisöä. Ryhmien vierailut pyydetään sopimaan etukäteen. Tilaan on mahdollista tulla pyörätuolilla Suonenjoen kirjaston aukioloaikoina. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Taiteilijat ovat tavattavissa Kellarikalleriassa näyttelyn ripustuspäivinä 29.4-3.5. tai muuten sovitusti.

 

Haastattelupyynnöt ja lisätietoja:

Maijariitta Karhulahti / 0405428362

Anne Salmi / 0456505225

 

Avajaiset 3.5. klo 18.00-20.00

Tervetuloa!

 

Taiteilijat

MAIJARIITTA KARHULAHTI

Karhulahti on kuopiolainen kuvataiteilija ja muotoilija, joka käyttää materiaalilähtöisessä taiteessaan perinteisiä käsityömenetelmiä. Runsaan kerroksellisissa ja yksityiskohtaisissa teoksiin vaikuttaa vahvasti kansaperinne sekä perinnekäsityö.

Karhulahden työskentelyä ja materiaalien valintaa ohjaa materiaalin tuntu ja sen luomat assosiaatiot muistoihin, mielikuviin ja tunteisiin.

Karhulahti on järjestänyt vuodesta 2006 lähtien 15 yksityisnäyttelyä sekä osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

 

ANNE SALMI

Siikajoelta meren ja joen risteämäkohdasta lähtöisin oleva kuopiolainen taiteilija/teknikko Salmi on urallaan tehnyt paljon erilaisia teoksia niin tanssin kuin teatterinkin puolella. Töissään hän on pyrkinyt hämärtämään perinteisiä taiteen ja teatterin tekemisen rajoja.

Hänet tunnetaan parhaiten visuaalisena taiteilijana maalauksellisista teatterivalaistuksista ja kekseliäistä lavastuksistaan. Salmi on ansioitunut myös äänisuunnittelijana, ohjannut sekä näytellyt.

 

Galleria

Kellarikalleria

Olavi Leskisen katu 12, Suonenjoki

Aukioloajat

ma klo 14-18

ti klo 14-18

ke klo 11-15

to klo 14-18

pe klo 11-15

Kellarikallerian nettisivut : www.suonenjoki.fi/kellarikalleria