Opas­koi­ra­kou­lu ei hyväksy kovia otteita koirien kou­lut­ta­mi­ses­sa

Näkövammaisten liiton Opaskoirakoulun koulutuksen perusta on koirien hyvinvoinnista huolehtiminen.

Tiedote 5.3.2021

Seura-lehti on ansiokkaasti nostanut uusimmassa 4.3. ilmestyneessä numerossaan esiin opaskoirien koulutukseen liittyvät ongelmat ja koirien kovakouraisen kohtelun.

Näkövammaisten liitto omistaa Vantaalla sijaitsevan Opaskoirakoulun. Koulu on yksi kolmesta opaskoiria tuottavista tahoista Suomessa. Koululta valmistuu vuosittain noin 25 opaskoiraa näkövammaisille käyttäjille.

Koulun tehtävä on jalostaa, kasvattaa, kouluttaa ja luovuttaa käyttöön opaskoiria näkövammaisille ihmisille. Opaskoirakoulu on Kansainvälisen Opaskoirakoulujen Liiton (IGDF) jäsen ja sitoutunut noudattamaan sen sääntöjä, joihin kuuluu esimerkiksi positiivisen vahvistamisen käyttäminen opaskoirien koulutuksessa.

Opaskoirakoulutuksessa korostuu positiivinen vahvistaminen, jossa käytetään sanallisten kehujen ohella muun muassa naksutinta ja makupaloja. Nykyinen, entistä pidempi koulutusaika mahdollistaa erityisen hyvin positiivisen vahvistamisen käyttämisen koulutuksessa. Opaskoirat koulutetaan 20 viikon koulutusohjelman mukaisesti, jonka aikana koirat myös lomailevat hoitoperheissään. Koulutuksessa olevilla koirilla on mahdollisuus lomailla myös viikonloppuisin.

Opaskoirien koulutuksen perustan muodostavat koirien henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista huolehtiminen ja eläinsuojelun keskeiset kulmakivet: koirien suojelu kivulta, kärsimykseltä, laiminlyönniltä ja kaikenlaiselta kaltoinkohtelulta. Jos tulevat opaskoirat voivat huonosti, opaskoirankäyttäjän ja koiran välille ei koskaan synny voimakasta luottamussuhdetta eikä yhteistyö tule pelaamaan.

Parhaillaan Näkövammaisten liitto on rakennuttamassa uutta opaskoirakoulurakennusta entisen tilalle. Senkin keskeisenä lähtökohtana on taata koirille mahdollisimman hyvät, inspiroivat ja nykyaikaiset olosuhteet.

Lisätiedot

Opaskoirakoulun päällikkö Vesa Väkeväinen
p. 010 395 5951

Lue myös


Sivu päivitetty