Siirry pääsisältöön

Valokiila 4/2025

Valokiila 04/2025   
Valokiila on kuunneltavissa Daisy- online-palvelun kautta 14.02.2025 alkaen ja ilmestyy Audio-CD:nä postitse myöhemmin.

Puheenjohtaja Tuomo Burman
Tervehdys, hyvät Valokiilan kuuntelijat! Täällä on äänessä Burmanin Tuomo, Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:n puheenjohtaja. Ääni saattaa kuulostaa hiukan nuhaiselta ja käheältä. On tämmöistä ollut nyt muutaman päivän, mutta hyvin tästä on toipuminen menossa. Ja tänäänhän teen tätä äänitystä kotonani.
   On 13. päivä helmikuuta ja iPhonen säätietojen mukaan ulkona on 9 astetta pakkasta. Pian aurinko nousee Kuopionkin korkeudella ennen kahdeksaa, jotta on päivä pidentynyt ja kevättä kohti mennään hurjaa vauhtia. 
   Perjantaina 14.päivä on sitten Ystävänpäivä. Ja vaikka sanotaan, että Ystävänpäivä on joka päivä, niin ehkä tuona päivänä nyt on sitten hyvä muistaa niitä ihmisiä, jotka itselle ovat tärkeitä. Siis niitä ystäviä.
   Itsekin ajattelin jonkun ystävänpäivätervehdyksen laatia, mutta saapa nähdä minkälainen siitä tänä päivänä tulee. Nimittäin viimeksi perustui tämä minun ystävänpäivätervehdykseni kahden kissan kuvaan, jotka katselivat merelle. Mutta en todella tiedä vielä minkälainen tämän vuoden ystävänpäivätervehdyksestäni tulee. 
   Joo, sitten sellainen asia, että tässähän kevään tapahtumat ovat yhdistyksessä jo tosi vauhdikkaasti menossa. Tai siis alkutalven, kevättalven tapahtumat ja kohti kevättä mennään. Ja paljon tapahtuu kaikkea, joten sen takia kehotankin jokaista, että seuratkaa Valokiilaa, niin pysytte kartalla mitä tapahtuu.
   Seuraava hallituksen kokouskin on meillä tulossa ja se on torstaina 20.2. Ja tällä kertaa sitten ihan etäkokous eli Teamsilla ollaan kokouksessa. 
   No eipä tässä nyt oikeastaan tämän kummempia Tuomolla tällä kertaa. Jos haluat yhteyttä Tuomo, niin sehän toki onnistuu. Nimeni on Tuomo Burman. Puhelinnumeroni on 0400 677 306 ja sähköpostiosoitteeni on tuomo.burman@psnry.fi. 

Oikein iloista Ystävänpäivää jokaiselle valokiilan kuuntelijalle! Moi Moi!

Puheenjohtaja Tuomo Burmanin ystävänpäivä tervehdys
Ystävänpäivä tervehdys kuunneltavissa Valokiilaan äänilehdessä.

Ilmoituksia
Vammaispurjehdusta kesällä 2025
Janne Lappalainen kertoo vammaispurjehduksesta. Ilmoitus kuunneltavissa kokonaisuudessaan Valokiilan äänilehdestä.

Kuopion matkakeskuksen äänimajakat
Kuopion matkakeskus on Suomen ensimmäinen asema, jossa otettiin käyttöön ns. hiljaiset eli älykkäät äänimajakat, koska paikallinen yrittäjä oli valittanut äänimajakoiden häiritsevän heidän asiakkaitaan.

Kuopion rautatieasemalle ja matkakeskukseen on asennettu 20 älykästä äänimajakkaa, joista osassa on äänet päällä päivisin klo 08-21. Asemalaiturilla ja ulko-ovien ulkopuolella äänet ovat pääsääntöisesti päällä, kun taas sisätiloissa, ne saa päälle ainoastaan MyMoveo sovelluksella tai EoEvasion kauko-ohjaimella. Sovelluksen avulla majakka lukee sanakartan laiturille tai kohokartan luokse. Äänimajakat ovat muuten hiljaa ja käynnistyvät vasta, kun näkövammainen henkilö tulee bluetooth kantaman päähän eli n.40metriä äänimajakasta, jolloin se aktivoituu. Sovellus on tehty toimimaan yhdessä ruudunlukuohjelman kanssa ja voidaan asentaa käytännössä kaikkiin puhelimiin, joissa toimii VoiceOver tai Talk Back.

Sovellusta ei tarvitse varsinaisesti käyttää matkan aikana, riittää että se on aktivoituna ja puhelin taskussa.

Reitit on opastettu myös lattian koholistoilla. Rautatieaseman lähellä kokeillaan myös liikennevaloja, joissa BlindSquare osaa kertoa liikennevaloista, milloin kadun saa ylittää.

Asemalla on LE WC eli nk. invavessa, joka avataan soittamalla ovessa olevaan puhelinnumeroon. Oven lähellä oleva äänimajakka puhuu WCn avausohjeet.

Vastaava järjestelmä on asennettu mm. Turun AMKn Kupittaan kampukselle ja nyt rakenteilla oleviin Länsimetron asemille, jotka avataan liikenteelle ensi vuonna. 
Lisätietoja Näkövammaisten liitto esteettömyys asiantuntija Juha Sylberg, puh 050 596 5025.
 

Päin näköä podcast

Päin näköä -jaksossa tutustutaan uuteen Coboltin suomea puhuvaan kiertoilmakypsentimeen.Jaksossa käydään läpi laitteen ulkonäköä ja toimintoja ja kokeillaan miten mozzarellatikkujen valmistus onnistuu. Jos haluat linkin podcastiin sähköpostitse, voit soittaa Marjoriikalle puhelin 044 061 3161 tai voit laittaa sähköpostia aanilehti@psnry.fi.

Käsityöohjeita näkövammaisille

Uusin Näppituntumalla on ilmestynyt.  Näkövammaiset käsityöntekijät tuottavat Näppituntumalla-äänijulkaisua, jossa luetaan käsityöohjeita lehdistä ja netistä. Jos haluat tilata julkaisun Daisy-Online versiona tai saada uusimman talvisen käsityöliiteäänitteen sähköpostiisi, voit soittaa Marjoriikalle 044 061 3161 tai voit laittaa sähköpostia aanilehti@psnry.fi.

Ikääntyvien ystäväkahvila
Vilppu ystäväkahvila järjestetään 21.2.2025 klo 13-15 Kuopion Marttalassa Haapaniemenkatu 23 B-rappu. Ystäväkahvilassa vietetään mukava hetki seurustellen, kahvitellen ja omia ajatuksia sekä kokemuksia jakaen. Ilmoittaudu ja tule rohkeasti mukaan!

Lisätietoja: sirpa.nygard@martat.fi, p 050 339 4259, Martat ry.                 

Mielenterveyden keskusliiton kevään kurssi tarjonta
Suurin osa kursseista on verkossa, sekä maksuttomia. 
Poimintoja kursseista:

Voiko itselle olla kiltti?

Itsemyötätunto vapaaehtoistoiminnassa

Ke 26.2. klo 17–18.30

Voit osallistua yhteen, kahteen tai vaikka kaikkiin.

Etäkatsomosta käsin/Teams tai paikan päällä Kuopiossa, Varkaudessa tai Iisalmessa. 
Lisätietoja ja ilmoittautumiset: heidi.hartikainen@pshyvinvointialue.fi tai Riitta Hämäläinen, Mielenterveyden keskusliitto puh. 050 529 9729.
Lisätietoja kursseista löytyy mielenterveyden keskusliiton sivuilta osoitteesta www.mtk.fi- Ulkoinen linkki.

Sota-aiheinen kirjailijavierailu Kuopion kirjastolla
Kuopion pääkirjastolla järjestetään päiväsaikaan erityisesti ikääntyneille suunnattu kirjallisuustapahtuma nimeltään Ihmisiä sodassa. Keskiviikkona 26.2. klo 13 kirjaston kokoussaliin saapuu kirjailijavieraiksi majuri Joni Pirinen, joka on kirjoittanut Mannerheimin-ristin ritareista runoteoksen nimeltään Tunnettu sotilas. Hänen jälkeensä kirjailija Silja-Elisa Laitonen esittelee sota-aikaan sijoittuvaa kirjasarjaansa ja sen uusinta osaa Taakka, joka kertoo naispoliiseista sodan jälkeisessä ajassa. Sen lisäksi tilaisuudessa esitetään Laitosen dokumentti Susinartut ja lahtarin morsiamet. 

Oikeuksien valvonta tiedottaa– Maarit halonen

Uusi vammaispalvelulaki astunut voimaan

Tervehdys kaikille äänilehden kuuntelijoille. Täällä äänessä oikeuksienvalvonnan asiantuntija Maarit Halonen. 

Lähestyn teitä nyt parilla asialla. Ensimmäiseksi hieman tuosta, meillä on uusi vammaispalvelulaki tullut voimaan tämän vuoden alusta eli uusi vammaispalvelulaki on astunut voimaan 1.1.2025. Ja ihan muistutuksena haluaisin muistuttaa, että 1.1.2025 alkaen tehtyjä uusia vammaispalveluhakemuksia koskevat päätökset tehdään uuden lain mukaisina. Ja ennen vuodenvaihdetta tehdyt hakemukset ja oikaisuvaatimukset käsitellään vielä vanhan vammaispalvelulain mukaisina. Eli näitä kahta lakia käsitellään nyt rinnakkain, sen mukaan kummanko lain voimassaoloaikana, joko hakemus on tehty tai muutoksenhaku on tehty.

   Vanhat ennen vuodenvaihdetta 2025 tehdyt päätökset ovat voimassa päätökseen merkityn voimassaoloajan. Mutta toistaiseksi voimassa olevat vanhat päätökset ovat voimassa enintään 3 vuotta uuden lain voimaan tulosta. Vammaispalvelua koskeva vanha päätös on saatettava uuden lain mukaiseksi aina, jos vammainen henkilö tekee asiassa aloitteen. Hyvinvointialueen aloitteesta vanha päätös on saatettava uuden lainmukaiseksi silloin, jos vammaisen henkilön palvelutarve sitä edellyttää. Palvelutarpeen arviointia ei tule tehdä tarpeettomasti. Jos vammaisella henkilöllä itsellään ei ole tarvetta hakea uusia palveluja tai hänen vammastaan tai sairaudestaan johtuvat tarpeensa ja elämäntilanteensa eivät ole muuttuneet, ei tarvitse tehdä mitään. 

   Jos vammaispalveluista ehdotetaan uutta palvelutarpeen arviointia. Kannattaa pyytää aikaa, oman tilanteen ja tarpeiden miettimiseen. Ja mahdollisesti myös tarvittaessa tuen saamiseen asiassa läheisiltä tai vaikkapa Näkövammaisten liiton oikeuksien valvonnasta. Lisää tietoahan voi kysyä  minulta tai meidän sitten näkökulma puhelimesta puh. 09 3960 5050 ja jossa vastataan aina maanantaista perjantaisin klo10-14. Jos on ihan normaali arkipäivä, eikä meidän yksikössä ole mitään erityistä. 

   Nythän tässä tosiaan uuden vammaispalvelulain tultua voimaan olemassa tämmöinen 3 vuoden siirtymäsäännösaika, elikkä ennen tämän uuden vammaispalvelulain voimaantuloa tehdyt päätökset, niin ne on 3 vuotta, on se siirtymäaika, jonka jälkeen ne sitten tarkistetaan ehkä mahdollisesti uuden lain mukaiseksi. Mutta ellei siinä tosiaan tilanteessa ole tapahtunut muutoksia tai ei itse koe, että on tarpeen niitä penkoa, niin ei tarvitse sellaiseen lähteä muuttamaan. Ja tosiaan palvelutarpeen arvioinnin voi pitää. Mutta sitten niistä palveluista on myös lupa kieltäytyä, jos ne vanhan lain mukaisena on tehty, ja ilmaista, että haluan edelleen pitää nämä minulla olevat palvelut, niin sen vanhan lain mukaisina, mitkä on silloin päätetty. 

Vammaispalvelulaista kyselytunti

Vammaispalvelulaki uudistui tosiaan vuoden 2025 alussa. Ja tästä syystä Näkövammaisten liitto piti tuollaisen webinaarisarjan, nyt vuodenvaihteessa koskien tätä uutta vammaispalvelulakia. Tuo liiton pitämä webinaarisarja oli oikein hyvä ja laaja ja se oli varattu enemmän tällaiselle yleispäteville asioille ja oikeastaan toive olikin, että siellä ei sellaisia ihan omia hyvin yksityisiä asioita edes kysyttäisi.  

   Joten Pohjois-Savon Näkövammaiset on sitten varannut meille vähän aikaa, hieman aikaa perehtyä tähän lisää ja mahdollisesti vastata sellaisiin kysymyksiin, mitä ehkä jäi mieltä kaivamaan tai voiko olla, että sitten joku asia jäi kokonaan välistä tai ei päässyt osallistumaan tuohon webinaariin eli 28.3. Kello 10-11 pidetään kyselytunti vammaispalvelulaista. Toimintakeskuksella Kuninkaankatu 23A, 2krs. Sekä Teams etäyhteydellä.  

   Jos sinulla on tuohon liittyviä kysymyksiä, niin niitä voi sitten myös etukäteen toimittaa, ja mietitään niitä sitten siinä tilaisuudessa.  

   Tästä tilaisuudesta järjestetään myös Teams yhteys ja siitä sitten alueyhdistys tiedottaa lähempänä. 

Oikeuksienvalvonta tiedottaa (1/2025) 

Näkövammaisen muuttajan muistilista
Muuttaessasi hyvinvointialueelta toiselle on tärkeää huomioida muuton vaikutukset palveluihin. Tämä muistilista auttaa sinua valmistautumaan muuttoon ja huolehtimaan siitä, että tarvitsemasi palvelut tulevat haetuiksi myös uudessa asuinpaikassasi.   

1. Muuttoilmoitus  

Muuttoilmoitus on tehtävä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää ja viimeistään viikon kuluessa muutosta. Ilmoituksen voit tehdä sähköisesti Postin verkkosivuilla- Ulkoinen linkki- Ulkoinen linkki tai paperilomakkeella, jonka saat Postista tai Digi- ja väestötietovirastosta (DVV). Muuttoilmoitus vaikuttaa postin siirron lisäksi muun muassa verotukseen, äänestysalueeseen, sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin sekä sosiaali- ja vammaispalveluihin.  

2. Sosiaalipalvelut ja kotikunta  

Jos muutat tilapäisesti, esimerkiksi opiskelun tai työn vuoksi, ja muutto kestää alle vuoden, kotikuntasi ei muutu. Tilapäisessä muutossa sinun tulee tehdä erillinen ilmoitus, mutta palvelut jatkuvat lähtöpaikkakunnallasi. Pidempiaikainen asuminen uudessa kunnassa sen sijaan edellyttää sosiaalipalvelujen hakemista uudelta hyvinvointialueelta.  

3. Vammaispalvelut  

Muuttaessasi uudelle paikkakunnalle, vammaispalvelusi, kuten kuljetuspalvelut tai henkilökohtainen apu, eivät siirry automaattisesti, vaan sinun on haettava ne uudelleen, mikäli hyvinvointialueesi muuttuu. Hakemukset on hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa, jotta palvelukatkoksia ei tule.  

Mikäli tarvitset uuteen asuntoosi esteettömän asumisen tukea (aiemmin asunnon muutostyöt) esimerkiksi valaistusmuutostöitä, on tärkeä selvittää etukäteen hyvinvointialueiden järjestämisvastuut, koska ne voivat vaihdella riippuen tilanteestasi.  

Aikaisemmista hakemuksista ja päätöksistä voi olla apua palveluhakemuksia tehtäessä. Voit pyytää palvelusuunnitelmastasi ja päätöksistäsi kopiot vammaispalveluista.   

Muuton yhteydessä voi olla hyödyllistä järjestää ns. verkostopalaveri, johon osallistuvat nykyinen ja uusi vammaispalvelujen työntekijä. Tämän avulla palveluiden siirtymä voidaan toteuttaa sujuvasti ja varmistaa, että saat tarvitsemat tukipalvelut heti muuton jälkeen.  

4. Kuntoutusohjaus ja lääkinnällinen kuntoutus  

Uudelta hyvinvointialueelta saat kuntoutusohjauksen ja siihen liittyvät apuvälinepalvelut keskussairaalan erikoissairaanhoidon näönkuntoutuksesta, joka voi olla nimetty eri hyvinvointialueilla eri tavoin.   

Selvitä, täytyykö sinun toimittaa aiemmat potilasasiakirjat uuteen keskussairaalaan.  Antamalla potilastietojesi luovutusluvan, tietosi ovat käytettävissä eri hyvinvointialueiden sekä julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä. Luovutusluvan voit antaa tai päivittää OmaKanta-palvelussa tai terveydenhuollossa asioidessasi. (Potilastietojen luovutuslupa - Kansalaiset - Kanta.fi- Ulkoinen linkki- Ulkoinen linkki)  

Selvitä myös mahdollisuus liikkumistaidonohjaukseen ja reittiopastukseen uudessa ympäristössä. Näitä voidaan saada lääkinnällisenä kuntoutuksena ja vammaispalveluina.  

Muutto saattaa vaikuttaa opaskoirapalveluihin, etenkin jos uusi hyvinvointialueesi tekee yhteistyötä eri opaskoiratoimittajan kanssa. Selvitä siis hyvissä ajoin uuden alueesi opaskoirapalvelut ja varmista, että mahdolliset käytännön asiat ovat kunnossa muuton jälkeen.  

5. Taloudellinen tuki muuttajalle  

Kela voi myöntää pienituloisille tai toimeentulotukea saaville perustoimeentulotukea muuttoon liittyviin välttämättömiin menoihin, kuten muuttokuorman kuljetukseen. Muutolle on oltava perusteltu syy.  

Kun hoidat muuton itse, toimeentulotuessa voidaan huomioida menona 120 tai 180 euron suuruinen muuttoraha. Tuen suuruus riippuu muuttomatkan pituudesta ja perheen koosta. Erityistilanteissa, esimerkiksi terveydellisin perustein, Kela voi antaa maksusitoumuksen muuttopalvelun käyttöön. Ole hyvissä ajoin ennen muuttoa yhteydessä Kelaan.   

6. Liikkuvuusavustus työttömälle  

Liikkuvuusavustus korvaa niitä kustannuksia, jotka syntyvät, jos otat vastaan työpaikan tai työllistymisen edellytyksenä olevan koulutuspaikan pitkän matkan päästä. Voit saada sitä myös, jos joudut muuttamaan työn takia. Liikkuvuusavustusta maksavat Kela ja työttömyyskassat. 

7. Jäsenyys näkövammaisyhdistyksessä  

Voit kuulua vain yhteen alueyhdistykseen kerrallaan. Jos haluat vaihtaa yhdistystä muuton myötä, ilmoita asiasta uudelle alueyhdistykselle, joka hoitaa siirron puolestasi. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä myös Näkövammaisten liittoon varmistaaksesi muutoksen.  

Lisätietoja 

Hyvinvointialueelta, Kelasta sekä Kuluttajaliiton verkkosivuilta www.kuluttajaliitto.fi/materiaalit/muuttajan-muistilista/ - Ulkoinen linkki- Ulkoinen linkki 

Seuraava oikeuksienvalvonnan tiedote ilmestyy huhtikuussa.

Visus-hanke
Visus-hanke järjestää kevään aikana lisää näkövammaisille suunnattuja Teams-terveystuokioita. Tapaamisia on kerran kuukaudessa, aina torstaisin. Käymme läpi keskustelevassa hengessä terveyden eri osa-alueita. Mukaan voi liittyä kuka vain, ja tapaamiset ovat maksuttomia.

Seuraavat Visus-hankkeen järjestämät Teams-terveystuokiot järjestetään keväällä:

to 20.2. klo 10-12 aiheena tasapaino, kaatumisten ehkäiseminen ja liikkuvuuden merkitys

to 20.3. klo 10-12

to 24.4. klo 10-12

to 22.5. klo 10-12

Maalis-toukokuun aiheet ilmoitetaan myöhemmin.

Tapahtumat eivät vaadi ennakkoilmoittautumista, mutta Teams-linkin kylläkin! Sama linkki toimii kaikissa tuokioissa. Linkin voi saada suoraan Visus-hankkeen väeltä: Maria Tyhtilä, puh. 0400 305 003 tai Mari Laine, puh. 0400 313 852

Vertaistuki
Valoinen -vertaistukiryhmä                                               
Seuraavat kokoontumiskerrat toimistolla ovat:
ke 19.03. klo 16-17
ke 23.04. klo 16-17
ke 21.05. klo16-17 
Tarkempaa tietoa ryhmästä ja ilmoittautumiset toimistolta puh. 044 061 3161. Osallistumisien peruuntumiset viimeistään edellisenä päivänä suoraan Annalle (ryhmän vetäjä) puh. 045 111 8892.
Olet lämpimästi tervetullut!

Tapahtumat
Virtuaalinen kahvihetki työikäisille
Tervetuloa vuoden ensimmäiseen Virtuaaliseen kahvihetkeen Teams-etäyhteydellä ke 19.2. kello 17 alkaen. Vieraana NKL tiedonsaantipalveluista Kaisa Penttilä. Aiheena Celia äänikirjat ja lainattavat laitteet sekä muut ajankohtaiset asiat. Ilmoittautumiset toimisto@psnry.fi tai 044 061 3255.

Ää­ni­tal­len­ne­kou­lu­tus
Koulutuksessa opetellaan nauhoittamaan muistiinpanoja käyttäen puhelinta. Käydään läpi myös kuinka nauhoitteiden poistaminen ja kuuntelu tapahtuu. Koulutus järjestetään 26.2. kello 12-13.30 toimintakeskuksella. Ilmoittautuminen 24.2. mennessä sähköpostilla osoitteeseen ville.huttu@psnry.fi tai puhelimitse 0443100266. Koulutus edellyttää oman kännykän käyttöä. Tervetuloa!

Neule ja käsityö kerho
Pohjois-Savon näkövammaiset ry järjestää käsityökerhon toimintakeskuksella pe 21.03. klo 10-13. Kuninkaankatu 23A. Ohjelma ilmoitetaan myöhemmin, toiveet ohjelmasta käsityövastaavalle Kyllikki Luhtapurolle puhelin 044 382 0698. Ilmoittautumiset kerhoon Kyllikille viimeistään to 13.03. mennessä.

Kyselytunti vammaispalvelulaista
Jäikö jokin vielä mietityttämään Näkövammaisten liiton järjestämistä koulutuksista, koskien uutta vammaispalvelulakia? Nyt on oiva tilaisuus kysyä lisätietoa asiasta pe 28.3. klo 10-11. Tilaisuus järjestetään Pohjois-Savon Näkövammaisten toimintakeskuksella os. Kuninkaankatu 23 A, 2krs. Tilaisuutta vetää Maarit Halonen oikeuksienvalvonnan asiantuntija Näkövammaisten liitosta.
Otamme vastaan ennakkokysymyksiä sekä ilmoittautumiset viimeistään pe 21.3. mennessä toimistolle Marjoriikalle puh. 044 061 3161 tai aanilehti@psnry.fi. Kyselytuntiin on mahdollisuus osallistua myös teams-etäyhteyden kautta, tästä myös ilmoitettava ilmoittautumisen yhteydessä. 

Liikuntapäivä
Liikuntapäivä järjestetään Kuopiossa ke 2.4. klo 12.30, kävelemme Väinölänniemen -reitin, tullessa loppuverryttely ulkokuntosalilla. Ulkoilun jälkeen kahvitarjoilu toimintakeskuksella. Kahvitarjoilun hinta 2€/hlö. Kokoontuminen toimintakeskuksen edessä klo 12.30. Kävelysauvoja saa lainata toimistolta. Ilmoittautumiset pe 28.3. mennessä Marjoriikkalle puh. 044 061 3161.

Ravintolapäivä
Vapaa-ajantoimikunta ja toimisto järjestää ravintolapäivän Kuopion toimintakeskuksella pe 11.4. kello 10-14. Päivässä on mahdollista nauttia lounasta ja kahvitella. Lisäksi Raimo musisoi ja Maija-Liisa kertoilee uusista ravintosuosituksista. Jos olet halukas leipomaan tapahtumaan myyntiin vaikkapa sämpylöitä tai pullaa voit olla yhteydessä toimistolle, kaikki apu otetaan kiitollisena vastaan! Tämä tapahtuma täsmentyy kevään kuluessa, joten seuraathan tiiviisti Valokiilaa. Tervetuloa ja pyydäthän mukaan myös läheisen!

Keilailu
Keilailua Maija-Liisa Laitisen johdolla Kuopiossa Keilakukkossa os. Puijonkatu 19, ma 14.4. klo 10-11. Yhdistys kustantaa ratamaksut, kenkien vuokraus omakustanteisesti. Ilmoittautumiset to 10.4. mennessä Marjoriikkalle puh. 044 061 3161.

Muoti-ilta
Tervetuloa vaateliike Piattacoon kuulemaan uudet muotisuuntaukset ja testailemaan vaatteita. Tilaisuus järjestetään ma 12.5. kello 18-20, osoite Kauppakatu 49, Kuopio. Muodista ja vaatteista on kertomassa Piatta Miettinen. Ilmoittautumiset 30.4. mennessä toimistolle Marjoriikalle ke-pe kello 10-14 puh. 044 061 3161 tai aanilehti@psnry.fi.

Ennakkoilmoitus kesäkuun Tahko-tapahtumasta
Vuonna 2023 järjestettiin syyspäivät Rokualla kolmen alueyhdistyksen voimin, nyt päivät saavat jatkoa.

Pohjois-Savon Näkövammaiset, Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ja Keski-Suomen Näkövammaiset järjestävät yhteistyössä kesäiset virkistyspäivät Nilsiän Tahkolle 6.6.-8.6.

Majoitumme upeisiin Golden Resort huviloihin. Yhdessä huvilassa on neljä kahden hengen huonetta, keittiö, oleskelutila ja kylpyhuone/sauna. Resortin yhteydessä on hyvät ulkoilumaastot. Tahkon keskustaan matkaa on n. 6 km. Kaikki ruokailut ja järjestetty ohjelma ovat huviloiden vieressä olevassa päärakennuksessa ja lähimaastossa. Ohjelmassa on kulttuuria, liikuntaa ja yhdessäoloa. Menemme Tahkolle yhteiskuljetuksella Keski-Suomen Näkövammaisten kanssa. Tarkemmat tiedot ja ohjelma ilmoitetaan seuraavassa Valokiilassa. 
Ilmoittautumiset otetaan vastaan seuraavan Valokiilan ilmestyttyä, mukaan mahtuu 18 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kulttuuri
Kirjallisuuspiiri
Maija-Liisa Laitisen terveisiä kirjallisuuspiiristä
Yhdessä kelkkaan
kirjallisuuden mäkeen
loskaisena tammikuun päivänä 
antauduttiin.

Vinkkejä teoksen pohdintaan 
ja kirjailijan esittelyyn 
kirjallisenakin saatiin – ”vähän kättä pidempää”.

Veikko Huovinen
humoristina sijan
ensimmäisenä
käsittelyssä ”Kylän koirineen” sai.

”Kun kaksi tyhmää
nauraa toistensa tyhmyydelle – se on hyvää huumoria”, määritteli Veikko.

Valokuvaajana, vertaansa vailla
kirjailija myös tunnetaan.
Ja niistä kuvien oivallisista
teksteistä.

”Kuule, poika, ala häipyä hyvän sään aikaan.
Painu vaan äitisi luo.
Kaikki räkänokat ne muka täällä kyylää.
Hittoako sinä naisista ymmärrät. Ala kalppia!”

Eläytyvä menetelmä,
siihen kirjailija lukijansa johdattaa.

”Eipä tässä muuta kuin riisun ihmisnaamioni, annan korvieni valua poskille ja nokkani kostua hyvävainuiseksi ja lähden huoletonna seuraamaan jälkiketjuja pohjoisen hangille, tohiseviin kyläpetäjikköihin, palokujille ja roskatynnyreiden. VOH!”

Kirjallisuuspiiri kokoontuu kerran kuukaudessa, piiriä vetää kulttuurivastaava Maija-Liisa Laitinen ja toiminnanjohtaja Maija-Leena Stigell. Piiriin voivat osallistua yhdistyksen näkövammaiset, jotka ovat kiinnostuneita kirjailijoista ja kirjallisuudesta sekä lukevat/kuuntelevat teoksia. Osallistujat lukevat/kuuntelevat valitun teoksen ennakkoon ja sitä käsitellään aina seuraavassa piirissä. Loppu kevääksi mahtuu vielä uusia kirja esittelyjä. Tervetuloa!
    Ilmoittautumiset Marjoriikalle viimeistään viikkoa aikaisemmin puh. 044 061 3161 tai aanilehti@psnry.fi 
Olet lämpimästi tervetullut kirjallisuuden maailmaan! 
Kirjallisuuspiirin seuraavat tapaamiskerrat sekä käsiteltävä kirja:
ti 25.2. klo 10-11.30 Käsiteltävä kirja: Minna Lindgren – kuolema ehtoolehdossa
ti 25.3. klo 10-11.30
ti 29.4. klo 10-11.30
ti 27.5. klo 10-11.30

Kuopion Musiikkikeskus
Kuopion iänj- kaupunkilaisten toivekonsertti, to 20.02. klo 18.
Yhdessä osa 2, pe 21.02. klo 19. Lea Laven, Kai Hyttinen, Marion Rung ja Markku Aro.
Kahden keikka – Saariluoma & Wickström stand up -kiertue, la 22.02. klo 19.
Kausikonsertti 3: Varjoista laulujen vanhain, to 27.02. klo 18. Atso Almila, Eva Alkula, Aulis Sallinen, Roope Mäenpää ja Toivo Kuula.
Lisätietoja Kuopion Musiikkikeskuksen lipunmyynnin palvelunumerosta 060 096 100 tai kuopionmusiikkikeskus.fi.

Kuopion kaupunginteatteri
Blueberry Burdock, vierailuesitys to 20.02. klo 19.
Divet Show – timanttiset tähdet, vierailunäytös pe 14.2. klo 19.
Rautavaara – ihminen ja ikoni, vierailuesitykset su 16.02 ja su 2.3.
Tatun ja Patun outo uninäytelmä, vierailuesitykset 19.-20.2.
Rosa liksomin napakymppi, vierailuesitykset 25.-26.2.
Kahden teoksen ilta, 25.-27.2. Vapaa Pudotus sekä Still / Dancing / Body.
Näytösajat ja lisätietoa kaikista näytöksistä www.kuopionkaupunginteatteri.fi- Ulkoinen linkki tai 0600 413 143. 

Iisalmen kulttuurikeskus
Helmikuun iltamusiikki, ti 18.2. klo 19
Tatun ja Patun outo uninäytelmä, pe 21.02. klo 17.30.
Torstaiklassiset, to 27.2. klo19.
Säveltäjä Olli Lindholm, pe 28.2. klo 19.
Lisätietoja kulttuurikeskus@iisalmi.fi tai puh. 040 830 2757. Liput lippu.fi.

Varkauden teatteri
Onko täällä kuuma? Tähtivierailu to 20.2. klo 18.
Lisätietoja Varkauden teatterin toimistolta puh. 044 364 8820.

Yhteistyöjärjestöjen ilmoituksia
Kuopion kansalaisopisto
Hyvän Olon Olohuone
Olohuoneiden tunnelmaa luotsaavat Kuopion kansalaisopiston suunnittelijaopettaja Hanna-Reetta Metsänheimo ja Vanhustyön keskusliiton ennakoinnin asiantuntija Tarja Siltanen.
Kokoontumiset kerran kuussa torstaisin klo 10–12, Puistokartanon Kallavesi-salissa (Puistokatu 20, Kuopio). Voit osallistua tapahtumaan myös omasta olohuoneestasi etänä Zoom-sovelluksen avulla.
13.3. Seniorimatkailu – Minä seniorimatkailijana
3.4. Aistit – Matka omaan arkeen
Lisätietoa Hanna-Reetta Metsänheimo puh. 044-718 4745, hanna-reetta.metsanheimo@kuopio.fi tai linkki Zoom-yhteyteen tarja.siltanen@vtkl.fi

Savon Sydänalue
Sydänpiste 
Kauppakeskus Apajassa terveys arvojen mittauksia ti ja to klo 10-12. 
Lisätietoja puh. 017 261 1834. 

Tukipilari, Kuopio 
Kirjastokatu 5 A 1, 70100 Kuopio.
Poikkeuksellisesti kiinni ti 18.2.
Avoimet ovet maanantaisin klo 14-16 sekä tiistaisin klo 10-12. 
Lisätietoja www.tukipilari.fi- Ulkoinen linkki tai Tukipilarin Toiminnanjohtaja Susanna Kähkönen, puh. 044 554 4047. 

OLKA®-Toiminta
Pääsairaalan OLKA-piste on avoinna arkisin 10-14. OLKA-piste sijaitsee sairaalan päärakennuksen ensimmäisen kerroksen pääaulassa. 
Olka-pisteiden lisätietoja 
OLKA-vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
Samja Mykkänen, puh. 044 729 2176

Näkövammaisten aikuisten tuetut lomat 2025
Näkövammaisten liitto
Tarjoamme kuntoutusta sekä yksilöllisesti että ryhmässä näkövammaisille ja näköongelmaisille, unohtamatta näkövammaisen ja hänen omaisensa saamaa vertaistukea.

Tavoitteenamme on edistää toimintakykyäsi, itsenäistä selviytymistäsi, osallistumismahdollisuuksiasi sekä työllistymistäsi. Kuntoutuksen päämääränä on mahdollisimman hyvä omatoiminen elämä ja sujuva arki.

Meillä on kuntoutuksen asiantuntijat, kokemus ja ammattitaito sekä vuosikymmenien kokemus kuntoutuspalveluiden tuottamisesta ja tyytyväiset kuntoutujat. Tarjoamme esteettömät ja monipuoliset tilat kuntoutumisellesi.

Etsitään yhdessä ratkaisuja näkövamman aiheuttamiin haasteisiisi!

Kuntoutuspalveluihimme kuuluvat aikuisten ja lasten kuntoutus, ict- sekä näön tutkimiseen liittyvät palvelut. Kustantajana on pääsääntöisesti Kela tai keskussairaala.

Lisätietoja eri kuntoutuksista Kuntoutus- Iiriksen sihteeriltä puh. 09 3960 4455 tai sähköposti kuntoutus-iiris@nakovammaistenliitto.fi.

Kruunupuisto
Sinulla voi olla oikeus Kelan järjestämään harkinnanvaraiseen moniammatilliseen yksilökuntoutukseen, jos sairautesi on laaja-alainen ja siihen liittyy monia eri ongelmia. 
Kuntoutus on Kelan kustantamaa ja asiakkaalle maksutonta. Kuntoutuksen hakemista varten asiakas tarvitsee alle vuoden vanhan B-lausunnon, jossa haettavan kuntoutuksen perusteet, hyödyt ja tavoitteet on tuotu esille. Kuntoutukseen voi hakeutua myös henkilö, joka tarvitsee apua päivittäisissä toimissa. Kelan päätöksellä, myös läheisesi osallistuminen kuntoutukseen on mahdollista. Tavoitteena toimiva arki. 
Kurssin kesto on enintään 15 vuorokautta ja se toteutetaan kolmessa 5vrk jaksossa. Lisätietoja puh. 040 684 6488 tai kuntoutus@kruunupuisto.fi.

Solaris-lomat
Tuetut lomat järjestetään STEA:n myöntämällä tuealla. Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, jotka eivät omin varoin pysty järjestämään lomaa. 
Viiden vuorokauden lomaan sisältyy majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa, täysihoito sekä monipuolista ohjelmaa. 
Lomat myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Lomatuki voidaan myöntää korkeintaan joka kolmas vuosi, ensikertalaiset hakijat ovat etusijalla. Lomaa on mahdollista hakea yksin, puolison, ystävän tai henkilökohtaisen avustajan kanssa.
Lomailija maksaa omavastuuosuuden 70€ ja matkat. Matkat pitää järjestää itse. Aikuisilta odotetaan omatoimista selviytymistä lomalla. 
Lomalle  haetaan täyttämällä paperinen lomahakemus tai sähköisesti www.solaris-lomat.fi- Ulkoinen linkki. Hakemuksen täyttämisessä voivat auttaa alueyhdistysten henkilökunta sekä Näkövammaistenliiton oikeuksien valvonnan asiantuntijat. 

Lisätietoa 
Solaris-lomista puh. 043 824 3095 klo 9-12, tai sähköposti pia.perakyla@solaris-lomat.fi

Seuraavat lomat:
11.-16.8. Lehmirannan lomakeskus, Salo. Haku päättyy 11.5.
9.-14.11. Kunnonpaikka, Siilinjärvi. Haku päättyy 11.8.

Liikkuva Kuopio
Vinkkejä, virikkeitä, vahvistusta liikuntaluurista.
Tarvitsetko neuvoja ja tietoa liikuntaan liittyvissä asioissa?
Soita maksuttomaan palveluumme 044 718 2505.
Liikuntaluuri palvelee torstaisin kello 12-14.

Liikunnan ilmoitukset
Saijan jumppa
Saijan jumpat joka keskiviikko kello 10-11. Teams- etäyhteyden kautta. 
Ilmoittautumiset ja lisätietoa numeroon 044 081 8933 tai osoitteeseen saija.vornanen@gmail.com

Kuntosali
Kuntosalivuorot perjantaisin klo 14-15 Suokadun palvelutalolla.
Kuntosalille tarvitaan joko Eläkeläisten hyvinvointiranneke tai Palvelukeskuksen hyvinvointiranneke. Rannekkeen voi ostaa Kuopion liikuntahalleilta Kuntolaaksosta, Lippumäeltä tai Kuopio-Hallilta.
Lisätietoja saa Katrilta puh. 040 777 7827

Kerhoilmoitukset
Iisalmi
Seurakuntatalon alasali
Iivolankatu 14 B
Näkövammaisten kerho
ti 11.3. klo 12-13.30
ti 8.4. klo 12-13.30. Kokoontuminen poikeuksellisesti Yhdistystalo Vakassa, os. Pohjolankatu 3.
ti 13.05. klo 12-13.30

Kuopio  
Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:n toimintakeskus
Kuninkaankatu 23 A, 70100 Kuopio
Kerhon vetäjänä toimii vuoden alusta Marjoriikka Rissanen.
ke 19.02. klo 13-14.30. Vieraana Laila Mujunen aiheena kulttuuriluotsi toiminta sekä koulu muistot.
ke 19.03. klo 13-14.30. Vieraana Heidi Kotikumpu, yhteisökoordinaattori Kuopion kaupunki kansalaistoiminnan palveluista, aiheena: liikunta, asukastoiminta sekä kulttuuri.
ke 16.04. klo 13-14.30. Vieraana Diakoni Mira Leinonen, aiheena pääsiäinen.
ke 14.05. klo 11-13. Vierailu Konttilalla os. Antikkalantie 114, 70300 Kuopio. Konttilan Emäntä Koskinen Johanna kertoo Konttilasta. Lounaaksi pöytiin tarjoiltuna lohikeittoa, hintaan 14€ sisältäen kahvin. Konttilaan mahtuu 30henkilöä. Jokainen järjestää omat kyydit. Voit kysyä tarvittaessa yhteiskyyti mahdollisuutta ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautumiset viimeistään ke 7.5. Marjoriikalle puh. 044 061 3161.

Leppävirta
Vanha Pappila
Savonkatu 21, 79100 Leppävirta
Näkövammaisten kerho
to 6.3. klo 12
to 3.4. klo 12
to 8.5. klo 12

Nilsiä
Näkö- ja kuulovammaisten kerho
Seurakuntakodin yläsalissa, Nilsiäntie 59.
ma 24.2. klo 13-14.30.  Aiheena yhteisvastuu.
ma 31.3. klo 13-14.30.
ma 28.4. klo 13-14.30.
ma 19.5. klo 13-14.30.

Pielavesi
Pielaveden seurakuntakeskuksen seurakuntasalissa, Pappilatie 11. 
Näkövammaisten vertaisryhmä
Kerhon alussa kahvi tarjoilu.
ti 18.2. klo 10-11.30. Vieraana Näkövammaisten liitosta oikeuksienvalvonnan asiantuntija Maarit Halonen. 
ti 18.3. klo 10-11.30.
ti 22.4. klo 10-11.30.
ti 20.5. klo 10-11.30.

Suonenjoki
ke 5.3. vieraana kulttuurivastaava Maija-Liisa Laitinen. 
Suonenjoen kerho kokoontuu vuonna 2025 parillisten viikkojen keskiviikkona klo12-14. Kohtaamossa osoitteessa Keskuskatu 4. Vetäjänä toimii Mikael Falin, puhelin 045 697 2685.

Varkaus
Kuoppakankaan seurakuntakeskus
Kuoppakankaankatu 11
Näkövammaisten kerho
Mahdollisuus arkiateriaan ennen kerhoa.
Kerhon aikataulut:
ti 4.3. klo 11.30-13.15 
ti 1.4. klo 11.30-13.15
ti 6.5. klo 11.30-13.15

Seuraava Valokiila
Seuraava Valokiila, numero 05/2025 ilmestyy Daisy-Onlinessa keskiviikkona 28.02. ja Audio-CD:nä myöhemmin.
Ilmoitukset keskiviikkoon 26.02. mennessä. 

Kaikki yhteystiedot löytyvät yhdistyksen verkkosivuilta.